Hi ha molts vegetals i molt variats a Collserola, nosaltres només mostrem aquells que ens han cridat l'atenció

Cercar en aquest blog

dijous, 3 de setembre del 2015

Impatiens balfourii Hook


La balsamina és una herba anual que vam trobar per primer cop al marge d'un camí que passa per sobre de la riera de la Sargantana. El lloc no té gaire llum, ja que es tracta d'un bosc humit principalment amb roures i pins.

El primer que ens vam preguntar és si es tractava d'una planta autòctona o, si, al contrari, era una planta al·lòctona. De fet es trobava per la zona on s’havia pensat fer un parc botànic i on entre d'altres plantes introduïdes tenim les palmeres (Trachycarpus fortunei), castanyers d'índies (Aesculus hippocastanum) o plàtans (Platanus hybrida).

La nostra cerca ens ha mostrat que es tracta d’una planta al·lòctona, provinent de la Índia i Nord del Pakistan. Però la seva introducció, presumiblement no ha estat per la seva plantació en fer el parc botànic, sinó que es pensa que prové de la germinació de llavors de balsamines que es cultiven a jardins.

Segons articles que hem trobat, la balsamina impedeix el creixement d’altres plantes. Això pot ser un problema molt gran, ja que la zona és considerada una reserva natural on no només trobem una gran diversitat vegetal, sinó que a més hi ha moltes plantes eurosiberianes difícils de trobar a altres parts de Catalunya.

Tots sabem que les espècies al·lòctones són la segona causa de desaparició d’espècies en el món. Però, aquesta planta té un poder invasor encara més gran que la majoria d’al·lòctones...

Si us hi fixeu, veureu que hi ha un gran número de balsamines al marge del camí. Creieu que hem d’evitar el seu creixement?




Com podeu no veure aquella flor, només present de juny a setembre; si sembla una orquídia! Amb els seus sèpals, sobretot aquell que és més gran i que forma el que es diu un esperó; els seus pètals, formant unes bràctees rosades anomenades comes.





Però hem de tocar de peus a terra i reconèixer que aquesta planta ens crea dos problemes importants. Per una banda segrega una substància que impedeix el creixement d’altres herbes; Per altra banda, produeix moltes llavors amb gran poder germinatiu que es poden escampar a quilòmetres de distància en explotar el fruit.

Així doncs, no seria bona idea posar mesures per poder desfer-nos d'ella o, al menys, per poder evitar el seu creixement incontrolat?

1 comentari:

M. Domínguez Senra ha dit...

Vist. Fa pena veure embolicada una flor tan bonica amb una gent tan poc considerada.