Hi ha molts vegetals i molt variats a Collserola, nosaltres només mostrem aquells que ens han cridat l'atenció

Cercar en aquest blog

dilluns, 29 de juliol del 2013

Miraguà de jardí

Araujia sericifera

Planta al·lòctona, procedent de l'Amèrica llatina, que cada cop s'està veient més a prop de la costa. S'ha de vigilar ja que dins de la seva tija es troba una llet verinosa.

La trobem en murs, tanques, enfilant-se a arbres...El problema, competeix per la llum amb les plantes del lloc i pot arribar a escanyar-les. Però també s'arrossega pel terra podent arribar a conquerir una gran zona en poc temps.


detall de la flor i les fulles del miraguà


Tant la seva fulla com la seva flor són petites, i el que més crida l'atenció és el fruit. Dins d'aquest, quan madura hi ha una gran quantitat de llavors que es dispersen pel vent gràcies a un borrissol i que poden arribar més lluny, si utilitza l'aigua com a mitjà de transport.

Pot ser veritat que la flor d'aquesta planta mati els insectes que l'ajuden en la seva pol·linització? No té gaire sentit! Segons el que hem trobat la planta pot retenir els insectes, sobretot papallones, que van a pol·linitzar-la i no alliberar-los de la trampa. Tot i que al seu lloc d'origen, les papallones aconsegueixen alliberar-se'n al dia següent d'haver quedar atrapades i les plantes per la seva part aconsegueixen més eficiència en el transport del gra de pol·len.


Fruit madur amb les llavors a la vista


Fruit madur amb les llavors a la vista


Encara que ja no s'utilitza, va ser introduïda a començaments del segle XX com a planta ornamental i també com a cultiu, per a utilitzar el vil·là, que es troba dins del fruit i que ajuda en el transport de la llavor, en la indústria tèxtil, per fer coixins.